Melk
Melk is een vloeistof die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die net een nakomeling hebben gebaard. Melk bestaat uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Eén liter koemelk weegt 1030 gram. Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt.

Voor het beter bewaren van melk ondergaat de rauwe melk in de zuivelfabriek een aantal bewerkingen. Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Er zijn verschillende manieren van verhitting om de melk langer houdbaar te behouden. De meest voorkomende vorm is pasteurisatie hierbij wordt de melk verhit op 75°, een andere veelgebruikte vorm is sterilisatie hierbij wordt de melk verhit op 120°. De verse melk ongeveer 8dagen houdbaar is gepasteuriseerd, de gesteriliseerde melk is een aantal maanden houdbaar.

Men maakt ook nog onderscheidt in volle, halfvolle en magere melk. Hierbij gaat het om het vet percentage dat de melk bevat. Magere melk mag maar maximaal 3 gram vet per liter bevatten daarentegen mag volle melk meer dan 35 gram vet per liter bevatten. Bij halfvolle melk ligt het vet gehalte tussen de 15 gram en 18 gram per liter.

Bij ons vindt u ook alle mogelijke variaties in melk van houdbaar tot vers. Zowel in grote verpakking als in kleine verpakkingen van 250 ml. De verse melk wordt dagelijks aangeleverd door Campina, hierdoor kunnen wij u ook een vers garantie bieden.

Houdbare volle melk
Campina melk heeft nu betere voedingswaarde, dus goed voor u! Dit heeft Campina voor elkaar gekregen doordat de boeren van Campina de koeien natuurlijk evenwichtiger bijvoeding geven en zoveel mogelijk buiten in de Hollandse weide laten grazen. Deze volle melk is ook zeer geschikt om heerlijke capuccino's mee te maken, dit heeft voornamelijk met het eiwit en vet percentage te maken. Ook is de houdbare melk goed buiten de koeling te bewaren, zeer geschikt voor u voorraad dus!